Διανύουμε τη χρονική περίοδο που αρκετοί Έλληνες μαθητές του εξωτερικού έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας. Οι μαθητές πρέπει να αξιοποιήσουν το σύντομο χρονικό διάστημα που απέμεινε μέχρι τις εξετάσεις διασφαλίζοντας τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και τη γνωστική επάρκειά τους.

Το e-ellinomatheia καταγράφει και συνοψίζει κάποιες χρήσιμες συμβουλές  προς τους υποψηφίους και τους γονείς τους, προκειμένου να διαχειριστούν με τονκαλύτερο τρόπο το χρονικό διάστημα μέχρι τις εξετάσεις.

Οι μαθητές…

δεν χρειάζεται να ξενυχτούν. Καλό θα ήταν να προσπαθούν να κοιμούνται 7 – 9 ώρες το βράδυ.

πρέπει να διαμορφώσουν ένα σταθερό και ρεαλιστικό πρόγραμμα μελέτης για τις τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις.

είναι σημαντικό να κάνουν συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

πρέπει να ακολουθούν σωστή διατροφή και να πίνουν αρκετό νερό (αποφεύγοντας τους πολλούς καφέδες και τα αναψυκτικά).

είναι ωφέλιμο να κάνουν μόνο θετικές σκέψεις και να παραμένουν αισιόδοξοι.

Οι γονείς…

είναι σημαντικό να δημιουργούν ένα ήρεμο περιβάλλον και συνθήκες κατάλληλες, ώστε οι μαθητές να μελετούν απερίσπαστα κατά το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

δεν πρέπει να επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μελετούν.

πρέπει να αποφεύγουν τα επικριτικά σχόλια και την κινδυνολογία προς τα παιδιά.

είναι σημαντικό να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, για να τα ενθαρρύνουν και να τα στηρίζουν διατηρώντας μία διακριτική παρουσία.

Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν πρέπει να ξεχνούν ότι…

…το άγχος που προκαλείται στους μαθητές ως συνέπεια της συμμετοχής τους στις εξετάσεις είναι ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό και χρήσιμο, γιατί κρατά σε εγρήγορση τον μαθητή ενισχύοντας την επίδοσή του. Όμως, το υπέρμετρο άγχος, το οποίο ο μαθητής δυσκολεύεται να διαχειριστεί, επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία του στις εξετάσεις. Ένας ρεαλιστικός στόχος για τη διαδικασία των εξετάσεων θα μπορούσε να είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του άγχους.

Το e-ellinomatheia στο πλευρό των υποψηφίων καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων ομογενών! Στην ιστοσελίδα www.e-ellinomatheia.edu.gr θα δημοσιεύονται τα θέματα, οι προτεινόμενες απαντήσεις και ένας σύντομος σχολιασμός των θεμάτων για κάθε εξεταζόμενο μάθημα.