Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βασικός στόχος του βιβλίου είναι η επαφή του μαθητή της Α’ Δημοτικού με καταξιωμένα από άποψη αισθητική κείμενα κυρίως της ελληνικής έντεχνης και λαϊκής λογοτεχνίας, η εξοικείωσή του με το εξωσχολικό βιβλίο και η ενθάρρυνσή του να αναπτύξει τη δημιουργική του φαντασία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ενότητα 1: Οικογένεια

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα που έχουν θέμα την οικογένεια. Θα διαβάσουμε ποιήματα, νανουρίσματα, παραμύθια και ιστορίες για τα μέλη της οικογένειας, τις  σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, τη χαρά που νιώθει ο άνθρωπος όταν αποκτά παιδιά και κυρίως την αγάπη και την τρυφερότητα που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά και τα παιδιά για τους γονείς τους.

Ενότητα 2: Σχολείο και παιδί

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα που έχουν θέμα το σχολείο. Στα ποιήματα και τις ιστορίες της ενότητας αυτής θα διαβάσουμε για την πρώτη μέρα στο σχολείο, τις πρώτες δυσκολίες στο διάβασμα, το πώς νιώθουν τα παιδιά που είναι κάπως διαφορετικά από τους συμμαθητές τους, την «παπαγαλία» και την επιστροφή στο σπίτι.

Ενότητα 3: Κοινωνική ζωή

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα με θέματα που έχουν σχέση με τη ζωή του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Στα ποιήματα και τις ιστορίες της ενότητας θα διαβάσουμε για ένα ψέμα που όλοι θα ‘θελαν να είναι αλήθεια, για το φόβο, για τις δυσκολίες ενός παιδιού που δεν μπορεί να πει το ρο, για την εξομολόγηση ενός μεθύστακα και το πέταγμα του χαρταετού.

Ενότητα 4: Φαντασία και περιπέτεια

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα με μεγάλη φαντασία. Μια κατεργάρα οδοντόβουρτσα, μια ξεχωριστή κοπέλα από τη Σάμο, μια μαγική κουκιά, τα μπαλόνια που υποφέρουν από την πινεζοβροχή, μια μαγική σφυρίχτρα και η Κωλοτούμπα που πρέπει να τρώει καλύτερα είναι κάποιοι από τους ήρωες των ποιημάτων, των παραμυθιών και των ιστοριών που θα διαβάσουμε σ’ αυτήν την ενότητα.

Ενότητα 5: Παιδί και φύση

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα που έχουν θέμα τη φύση. Στα ποιήματα, τα παραμύθια και τις ιστορίες της ενότητας διαβάζουμε για το δέντρο, τον χιονάνθρωπο, τα προβλήματα των πλασμάτων της θάλασσας, τον μύθο της κοπέλας που μεταμορφώθηκε σε πεύκο, τη φύση που μας χαρίζει δώρα, όταν την αγαπάμε και τη φροντίζουμε, τον αέρα, ένα πληγωμένο χελιδόνι, το φεγγαράκι, ένα σπουργίτι που ψάχνει το ουράνιο τόξο, το χορό των τζιτζικιών και, τέλος, για τις πεταλούδες και τα πολλά τους χρώματα.

Ενότητα 6: Ειρήνη και φιλία

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα που έχουν θέμα την ειρήνη και τη φιλία. Στα ποιήματα, τους μύθους και τις ιστορίες της ενότητας αυτής θα διαβάσουμε για τη φιλία του μυρμηγκιού με ένα περιστέρι, το πώς ο μικρός κάστορας απόκτησε πολλούς φίλους, τον πόλεμο και την ειρήνη, καθώς και για το δώρο της αγάπης.

Ενότητα 7: Θρησκευτική ζωή

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα με θέματα παρμένα από τη θρησκευτική ζωή.  Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε μια προσευχή, ένα ποίημα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ένα ποίημα για το Πάσχα, μια πασχαλινή ιστορία κι έναν θρύλο για τον Χριστό και τα πουλιά.

Ενότητα 8: Από την ελληνική ιστορία

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα με θέματα παρμένα από την ελληνική ιστορία. Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε ιστορίες και ποιήματα για το χρώμα της ελληνικής σημαίας, τη γιορτή του «Όχι», την Επανάσταση του 1821 και τον Διονύσιο Σολωμό που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Ενότητα 9: Η πολιτιστική μας κληρονομιά

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα διαβάσουμε ένα απόσπασμα από έργο του Καραγκιόζη, παροιμίες, γλωσσοδέτες, μια ιστορία για τον καλικάντζαρο Τραγοπόδη, ένα ανατολίτικο παραμύθι και αινίγματα.

Ενότητα 10: Η τεχνολογία στη ζωή μου

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει κείμενα που έχουν θέμα την τεχνολογία. Στα ποιήματα και τις ιστορίες της ενότητας αυτής θα διαβάσουμε για τη φασαρία της πόλης, την περιπέτεια του Καρυδάκη και της Ζαχαρούλας με την ηλεκτρική σκούπα, τον υπολογιστή, τη βόλτα του κυρ Σαλίγκαρου με το αμαξάκι του και το καινούργιο ρολόι της Μάρως.

Γλώσσα Α΄ Δημοτικού

Τι θα μάθουμε σε αυτό το μάθημα;

Βασικός στόχος του μαθήματος Γλώσσα Α΄ Δημοτικού είναι:

  • η κατάκτηση των βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και κατανόησης γραπτών κειμένων.
  • η αναζήτηση και χρήση της πληροφορίας.
  • η καλλιέργεια δεξιοτήτων γραφής.
  • ο εμπλουτισμός και η αποσαφήνιση του λεξιλογίου
  • η συνειδητοποίηση των βασικών στοιχείων της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας.

Με τι θα ασχοληθούμε σε αυτό το μάθημα;

Στο μάθημα Γλώσσα Α΄ Δημοτικού θα ασχοληθούμε με τα ακόλουθα θέματα ανά ενότητα:

Ενότητα 1: Το τέλος των διακοπών

Ενότητα 2: Φιλικές σχέσεις. Πρώτη γνωριμία με τη γειτονιά. Γνωριμία με είδη ζώων

Ενότητα 3: Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός. Κοινωνικές σχέσεις

Ενότητα 4: Καιρικά φαινόμενα. Αλλαγή εποχών. Στοιχεία ελληνικού πολιτισμού. Έθιμα. Πολιτισμικά στοιχεία άλλων λαών.

Ενότητα 5: Το σχολικό περιβάλλον. Επαφή με την τέχνη.

Ενότητα 6: Καιρικά φαινόμενα. Λαϊκός πολιτισμός. Υπηρεσίες και επικοινωνία.

Ενότητα 7: Επικοινωνία. Ζώα της Αφρικής. Συλλογές. Πλοία. Λαϊκός πολιτισμός.

Eνότητα 8: Φυσικό περιβάλλον. Κοινωνικές σχέσεις. Ομαδικά παιχνίδια. Φιλία. Λαϊκή παράδοση.

Ενότητα 9: Βιβλία για παιδιά. Βιβλιοθήκες και χρήση τους. Ειρήνη. Σχολική ζωή. Συνεργασία.

Ενότητα 10: Θαλάσσιο περιβάλλον. Οικολογική ευαισθητοποίηση. Απειλούμενα είδη ζώων. Μυθολογία και ειδικότερα μύθοι γύρω από τη θάλασσα.