Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να τέρψει τους αναγνώστες του, φιλοδοξώντας να τους κάνει να νιώσουν την αισθητική απόλαυση που μπορούν να προσφέρουν τα θαυμάσια κείμενα της λογοτεχνίας μας· παράλληλα, να διαπιστώσουν με τρόπο βιωματικό ότι η λογοτεχνία πηγάζει από την ίδια τη ζωή και ότι αυτή τη ζωή μεταμορφώνει με τρόπο μαγικό και εξαίσιο σε έργο τέχνης.
Ενότητα 1: Εμείς και η φύση
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που έχουν σχέση με τη φύση. Ποιήματα και πεζά για τις ομορφιές της γης, για τον ήλιο, τα λουλούδια, τη θάλασσα, τα πλάσματα της φύσης, φυτά και ζώα, το τοπίο και την πόλη της Καστοριάς, το καλοκαίρι και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και ειδικότερα με τα ζώα.
Ενότητα 2: Κοινωνική ζωή
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που αφορούν ποικίλες αξίες και ζητήματα της κοινωνικής ζωής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα διαβάσουμε κείμενα για την ομηρική φιλοξενία, για την αγάπη προς τον άνθρωπο και την αυτοθυσία, για την οργάνωση μιας φανταστικής πολιτείας, για τον καημό της ξενιτιάς, για τα προβλήματα της ζωής στη σύγχρονη μεγαλούπολη, για τον κόσμο της τηλεόρασης, για την αγάπη προς το βιβλίο, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το αληθινό ολυμπιακό πνεύμα
Ενότητα 3: Η οικογένειά μας
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα εμπνευσμένα από την οικογένεια. Η εικόνα της μητέρας, η αγάπη και η αγωνία της για το παιδί της, η σύγκρισή της με την Παναγία, η σχέση της γιαγιάς με το εγγόνι της, η αγάπη και η στοργή του γονιού για το παιδί του, οι πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, οι οικογενειακές αξίες και παραδόσεις, οι οικογενειακές σχέσεις μετά το διαζύγιο, καθώς και η αγάπη του θετού γονιού είναι τα βασικά θέματα που συναντάμε στα κείμενα της ενότητας.
Ενότητα 4: Σχολείο και παιδί
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που έχουν σχέση με τη σχολική ζωή. Θα διαβάσουμε κείμενα για την ξεχωριστή αξία του κάθε παιδιού, για το ρόλο του δασκάλου, για το άγχος των βαθμών, για το σεβασμό της διαφορετικότητας, για την αλληλεγγύη προς τον συμμαθητή που έχει κάποιο πρόβλημα, για την προσαρμογή στο καινούργιο σχολείο, για τις πρώτες επαναστάσεις στο σχολείο, καθώς και για τις συλλογικές δραστηριότητες όπως η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης.
Ενότητα 5: Τα παιδικά χρόνια
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα εμπνευσμένα από την παιδική ηλικία. Θα διαβάσουμε ποιήματα και πεζά για τις παιδικές αναμνήσεις, για παιδικούς προβληματισμούς κι επιθυμίες, το γράμμα ενός ποιητή σ’ ένα κοριτσάκι, καθώς και κείμενα για τα παιδικά παιχνίδια και για την πρώτη επαφή με τον θάνατο.
Ενότητα 6: Ανθρώπινοι χαρακτήρες
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που αφορούν ανθρώπινους χαρακτήρες. Θα διαβάσουμε μύθους του Αισώπου για τη στάση του ανθρώπου απέναντι στις μεταβολές της ζωής και για το καλό παράδειγμα και κείμενα για την αλαζονεία, για την άγνοια της πραγματικότητας, για την ανταλλαγή ρόλων ανάμεσα στον δυνατό και τον αδύναμο, για την ονειροπόληση και την αισιοδοξία.
Ενότητα 7: Θρησκευτική ζωή
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα εμπνευσμένα από τη θρησκεία. Θα διαβάσουμε ποιήματα και πεζά για την αγάπη, για τον Χριστό, για τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια ενός μικρού Κινέζου, χριστουγεννιάτικα κάλαντα, κείμενα για την Ανάσταση και τα έθιμα του Πάσχα και για ιστορίες που κρύβονται πίσω από το χτίσιμο εκκλησιών.
Ενότητα 8: Γεγονότα από την ελληνική ιστορία
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα εμπνευσμένα από μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Θα διαβάσουμε κείμενα για τον Διγενή Ακρίτα, για τη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, ένα δημοτικό τραγούδι για τη γενναιότητα της καπετάνισσας Λένως Μπότσαρη κι ένα απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητή. Θα διαβάσουμε ακόμη κείμενα για την αγάπη προς την πατρίδα, τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα, για γνωστούς και άγνωστους ήρωες της Επανάστασης του 1821, ένα απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, καθώς και κείμενα για τον ίδιο τον Μακρυγιάννη, τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά, τον πόλεμο του ’40, την πείνα και την εθνική αντίσταση στη γερμανική κατοχή, τους αγώνες του ελληνικού λαού και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ενότητα 9: Λαϊκή παράδοση και πολιτισμός
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που προέρχονται κυρίως από τη λαϊκή μας παράδοση. Θα διαβάσουμε νανουρίσματα, παροιμιόμυθους, λιανοτράγουδα, λαϊκά παραμύθια, καθώς κι ένα ερωτικό ποίημα εμπνευσμένο από τις Καρυάτιδες και την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ενότητα 10: Ειρήνη και φιλία
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που έχουν σχέση με τις αξίες της ειρήνης και της φιλίας. Θα διαβάσουμε ποιήματα και πεζά για τη χαρά της ειρηνικής ζωής, τα όνειρα ενός παιδιού για παγκόσμια ειρήνη, για τον μύθο της Ευρώπης και του ταύρου, για τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης, για τη μοναξιά και τη φιλία, για τον παραλογισμό του πολέμου και τη γοητεία της διαφορετικής κουλτούρας.
Ενότητα 11: Φαντασία και περιπέτεια
Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα γραμμένα με μεγάλη φαντασία και αγάπη για την περιπέτεια. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στα μυθικά τέρατα Τυφώνα και Έχιδνα, αλλόκοτα πλάσματα και παράξενοι τόποι φανταστικών χωρών, ένα απόσπασμα από το κόμικ «Αστερίξ», η φαντασία ως αντίσταση στη σκλαβιά, μια αγελάδα που νομίζει πως έμεινε χήρα, ένας παράξενος πραματευτής κι ο λόγος που οι φάλαινες δεν τρώνε ανθρώπους είναι τα θέματα των κειμένων που θα διαβάσουμε στην ενότητα αυτή.
Βασικός στόχος του μαθήματος Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού είναι:
Στο μάθημα Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού θα ασχοληθούμε με τα ακόλουθα θέματα ανά ενότητα:
Ενότητα 1: Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 2: Κατοικία
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 3: 28η Οκτωβρίου
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δίνονται για επεξεργασία ποίημα, θεατρικό έργο και λογοτεχνικό αφηγηματικό κείμενο με σχετικό θέμα. Επίσης, επισημαίνονται τα ανάλογα κείμενα που μπορούν να διδαχθούν από το Ανθολόγιο, ενώ δίνονται και σχετικές προτάσεις για βιβλία, μουσική και ταινίες.
Ενότητα 4: Διατροφή
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 5: 17η Νοέμβρη
Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, δίνονται για επεξεργασία ποίημα, θεατρικό έργο και λογοτεχνικό αφηγηματικό κείμενο με σχετικό θέμα. Επίσης, επισημαίνονται τα ανάλογα κείμενα που μπορούν να διδαχθούν από το Ανθολόγιο, ενώ δίνονται και σχετικές προτάσεις για βιβλία, μουσική και ταινίες.
Ενότητα 6: Η ζωή σε άλλους τόπους
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 7: Η ζωή έξω από την πόλη
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 8: Χριστούγεννα
Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνονται για επεξεργασία ποίημα και λογοτεχνικά και πληροφοριακά κείμενα με σχετικό θέμα. Επίσης, επισημαίνονται τα ανάλογα κείμενα που μπορούν να διδαχθούν από το Ανθολόγιο και παρατίθενται προτάσεις για βιβλία, μουσική και ταινίες.
Ενότητα 9: Συσκευές
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 10: Ατυχήματα
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 11: Συγγενικές σχέσεις
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 12: 25η Μαρτίου
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, δίνονται για επεξεργασία κλέφτικο τραγούδι, θεατρικό έργο και κείμενα από ιστορικές πηγές με σχετικό θέμα. Επίσης, επισημαίνονται τα ανάλογα κείμενα που μπορούν να διδαχθούν από το Ανθολόγιο και παρατίθενται προτάσεις για σχετικά βιβλία, μουσική και ταινίες.
Ενότητα 13: Τρόποι ζωής και επαγγέλματα
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 14: Πάσχα
Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, δίνονται ύμνοι και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας, λογοτεχνικό κείμενο και δημοτικό τραγούδι. Επίσης, επισημαίνονται τα ανάλογα κείμενα που μπορούν να διδαχθούν από το Ανθολόγιο και παρατίθενται προτάσεις για σχετικά βιβλία, μουσική και ταινίες.
Ενότητα 15: Κινηματογράφος – Θέατρο
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 16: Μουσεία
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Ενότητα 17: Πόλεμος και ειρήνη
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
Οι μαθητές επιδιώκεται :
Α’. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους Χρόνους (μέσα 15ου αιώνα – αρχές 19ου αιώνα)
Β’. Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821)
Γ’. Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)
Δ’. Η Ελλάδα στον 19° αιώνα
Ε’. Η Ελλάδα στον 20° αιώνα