Γ’ Δημοτικού

Στόχοι μαθήματος

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η καλλιέργεια τη λογοτεχνικής ευαισθησίας και της φιλαναγνωσίας με τρόπους παιγνιώδεις και ευχάριστους, η σταδιακή εξοικείωση του μαθητή με την εθνική αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία καθώς και με πιο επεξεργασμένες μορφές και διευρυμένες δυνατότητες της γλώσσας.

Περιγραφή και στόχοι ανά ενότητα μαθήματος

Ενότητα 1: Κείμενα για τη φύση και την οικολογία

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για την ομορφιά της φύσης, για τις μεταβολές της καθώς εναλλάσσονται οι εποχές του χρόνου, για τα ξεχωριστά της πλάσματα που επικοινωνούν με όσους θέλουν να τα δουν και να τ’ ακούσουν, για τα στοιχεία της, αλλά και για κάποια προβλήματά της, όπως το νέφος και η καταστροφή της από τη ρύπανση και τις βιομηχανίες.

Ενότητα 2: Κείμενα για την οικογένεια

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για την αγάπη που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους, για τη διάθεσή τους να τα προστατεύουν από τους κινδύνους, για τη σχέση του παιδιού με τον παππού, καθώς και για το θέμα της υιοθεσίας.

Ενότητα 3: Κείμενα από την παράδοση

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε ένα μύθο του Αισώπου, τον ίδιο μύθο σε κόμικ, παραμύθια με ζώα και ιστορίες με τον θεό Διόνυσο και με καλικαντζάρους που αγαπούν τις τηγανίτες. Επίσης θα διαβάσουμε γλωσσοδέτες, παροιμίες και παροιμιόμυθους, αινίγματα, καθώς και ένα λογοπαίχνιδο και ένα νανούρισμα.

Ενότητα 4: Κείμενα για τη θρησκεία

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για τον Χριστό, για τον θρήνο της Παναγίας, για την πίστη προς τον Θεό, για την πρώτη επίσκεψη ενός μικρού Τούρκου σε χριστιανική εκκλησία, για τη συμμετοχή ενός παιδιού στον Επιτάφιο, για την προσευχή, καθώς και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από την Κεφαλονιά.

Ενότητα 5: Κείμενα από την Ιστορία

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για τον Δούρειο ίππο, για την αρχαία Αθήνα, για τον Αθανάσιο Διάκο, ένα απόσπασμα από τον «Θούριο» του Ρήγα, ένα δημοτικό τραγούδι κι ένα απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητή. Θα διαβάσουμε επίσης κείμενα για τα παιδιά στην (ιταλο)γερμανική κατοχή, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ενότητα 6: Κείμενα για την υγεία και τον αθλητισμό

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για την τερηδόνα, για τη διατροφή, για τα λάθη των γιατρών, για τον φόβο του σκοταδιού και τα όνειρα, για την αιμοδοσία, για τη λαιμαργία και τον πονόδοντο, για το ποδόσφαιρο, καθώς και για τον πρώτο έλληνα ολυμπιονίκη.

Ενότητα 7: Κείμενα για την κοινωνία

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για τα κοινωνικά προβλήματα, για την προσφυγιά και τη φιλία ανάμεσα σε παιδιά από διαφορετικές χώρες, για τον ρόλο του κλόουν, για το πώς ένα τουρκικό πασουμάκι εμπνέει ένα παραμύθι και δυναμώνει τη σχέση ανάμεσα στον παππού και την εγγονή σε ένα ακριτικό νησί και για το τι θα συνέβαινε, αν για μια μέρα δινόταν ο κόσμος στα παιδιά.

Ενότητα 8: Κείμενα για την τεχνολογία και την επιστημονική φαντασία

Στην ενότητα αυτή θα διαβάσουμε κείμενα για το πώς η απερίσκεπτη χρήση της τεχνολογίας καταστρέφει το περιβάλλον, για έναν φανταστικό περίπατο στον βυθό της θάλασσας, για τη φιλία ενός παιδιού με έναν γερασμένο υπερήρωα και το ρομποτάκι του, καθώς και για μια φανταστική συνάντηση ανάμεσα σε γήινους και εξωγήινους.

Let's chat on WhatsApp

How can I help you? :)

14:31