Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

(μήνυμα του Ιδρυτή του eEllinomatheia κ. Νικολάου Λυμπέρη)

 

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία υπενθύμιση της αδιάλειπτης συνέχειας της γλώσσας μας στον χρόνο. Από το ομηρικό επίρρημα τῆλε (=μακριά, σε μεγάλη απόσταση) και το ομηρικό ρήμα ἀλέξω (=αποκρούω, απομακρύνω) μέχρι το σημερινό τηλέφωνο και το αλεξικέραυνο μεσολαβούν περίπου 3000 χρόνια συνεχούς ομιλίας και γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης γράφει: «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα» αποδίδοντας με τρόπο λιτό και παραστατικό τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί και μια αναγνώριση της συνεισφοράς της ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ακαδημαϊκό Jacqueline de Romilly «αν η Ελλάδα ζητούσε να αφαιρέσουμε από τη γλώσσα μας τις ελληνικές λέξεις που μας δάνεισε, ο δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε». Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας με το αλφάβητό της, με το λεξιλόγιό της και με τη γραμματειακή δημιουργία της είναι αναμφισβήτητα πολυεπίπεδη τόσο στις γλώσσες άλλων λαών όσο και στους διάφορους τομείς του πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα, λοιπόν, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, το πλοίο που μας μεταφέρει από τον κόσμο του μύθου στον κόσμο της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, από τον κόσμο του Ιπποκράτη με τη συστηματοποίηση της ιατρικής επιστήμης στον κόσμο της γενετικής και της βιοϊατρικής, από τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία στον κόσμο της δημοκρατίας του 21ου αιώνα. Η ελληνική γλώσσα που σήμερα τιμάται μας καλεί όλους -και ιδιαίτερα εμάς τους φιλολόγους- να κωπηλατήσουμε σε αυτό το πλοίο στις θέσεις των πνευματικών μας πατέρων αναλογιζόμενοι η καθεμία και ο καθένας πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι «τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» (Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί).

 

Νικόλαος Λυμπέρης

MSc Φιλόλογος

Ιδρυτής και Διευθυντής Σπουδών του e–Ellinomatheia